Breaking News
Home / Новини / Немска овчарка

Немска овчарка

Немската овчарка е най-разпространената порода в света и е една от водещите в България. Качествата, които притежава я превръщат в истински герой на 4 крака, който може както добре да заеме всички кучешки професии, така и да бъде незаменим компаньон на хората. Немското овчарско куче е доказало качествата си и е всеобщ любимец на милиони хора по света.
Но как е създадена най-любимата порода кучета?
В края на XIX век в повечето европейски страни е модерно да се създаде национална порода, която да е символ на страната. Германия също не отстъпва на това течение. По това време в нея са разпространени два основни типа овчарски кучета – уртемберг и тюриниш. Предшествениците на съвременната немска овчарка – уртемберг били кучета с жизнерадостен нрав, добър нюх, огромна смелост и смело защитавайки овцете във високопланинските региони от всякакви неприятели. Тези кучета били черни, със смъкнати надолу уши и опашка. Тюриниш била другата разновидност на породата, от която произлиза и немското овчарско куче сега. Тя била разпространена в равнинните райони, били средни на ръст, много интелигентни, бдителни и силни кучета. Те се отличавали с къса, сива на цвят козина, изправени уши и вирната опашка.
Или накратко казано това били „майката“ и „бащата“ на немската овчарка сега. Идеята за тази кръстоска и последвалата развъдна дейност била на Шленкер и Ейзелен. Много скоро техните първи опити дали успешен резултат и се родило идеалното куче. Точно него забелязва на 3 април 1899 година Макс фон Щефаниц, който е бивш капитан от кавалерията и откривател на породата. Кучето, което купува, той кръщава Хоранд фон Графрат и то толкова силно пленява сърцето му, че на 22 април същата година Фон Щефаниц създава Асоциация за развъдници на кучета порода „Немска овчарка„. Създава се Племенна книга, а на 20 септември 1899 година се приема и одобрява стандарта на породата. Като председател на асоциацията Макс фон Щефаниц управлява с твърда ръка цели 34 години, но успява да наложи породата, селектирайки с работещите развъдници за немска овчарка най-добрите екземпляри, а от 1901 година той започва да налага влиянието й и да я популяризира и сред обществото, включвайки представители на породата в различни служебни дейности – като куче на армията, в пощите, полицията, овчарско куче и други. Това се налага, тъй като по това време започва и индустриализацията на страната и Фон Щефаниц осъзнава, че селското стопанство няма да бъде вече водещ отрасъл. Тези негови усилия се увенчават с успех и немската овчарка скоро измества всички популярните по това време породи в Германия и става национален символ.

Немската овчарка е блестяща във всяко отношение. Тя притежава качествата на герой и е ненадминато работно куче, което обаче успешно, след като „поработи“ се връща у дома като всеобщ любимец. Немската овчарка е благородна, силна, интелигентна и смела, тя често се използва в армията, полицията и като водач на слепи. Немската овчарка, която е правилно селекционирана в лицензиран развъдник носи всички положителни качества на породата. Германското овчарско куче търси постоянно поле за изява и обича да се чувства полезно, тази невероятна порода кучета трябва да е близо до своя човек и да работи с него, като един истински екип.
Но нека не забравяме, че за да бъдете екип и немската овчарка да приеме своя човек, тя трябва да го обикне. Любов и проницателност са двете ключови думи в обучението на немското овчарско куче. В тази насока може да отбележим и, че има осезаема разлика между мъжките и женски немски овчарки. В развъдниците за немска овчарка специалистите са добре запознати с тези особености и ще насочат бъдещите собственици в правилната посока. Женските немски овчарки са по-покорни, с гъвкав характер, показват повече чувствата си и са по-кротки като в същото време са също толкова бдителни. Те се препоръчват за хората, които не са се сблъсквали с породата. Мъжките немски овчарски кучета са по-доминатни и силни, но ако бъдат наказани несправедливо или не чувстват подкрепа в стопаните си, те могат да отвърнат и да избухнат. Това не ги прави „лоши кучета“, а просто не добре обучени. Обучената и селектирана правилно в добър развъдник овчарка е сигурна в себе си и най-страхотното куче.

Немската овчарка е резервирана към непознати, а когато собствениците й не са наблизо тя може ревностно да пази. Немското овчарско куче обича простора и се нуждае от дълги и динамични разходки, когато е в града.

Немската овчарка е едно забележително куче, което се нуждае от стопанин, който да заслужи нейната всеотдайност.

Прочетете и втората част на статията Немска овчарка 2

Развъдник за елитни немски овчарки von Vaya

Check Also

Немска овчарка

Немска овчарка 2

Оценяване на немското овчарско куче За да се запазят всички неповторими качества, които немската овчарка …