Breaking News
Home / Новини / Немска овчарка 2

Немска овчарка 2

Оценяване на немското овчарско куче

За да се запазят всички неповторими качества, които немската овчарка притежава, кучетата участват на киноложки изложби, където биват оценявани и където се преценява какви са предимствата и недостатъците на всеки породист екземпляр. Именно по тази причина всички лицензирани развъдници за немско овчарско куче се стремят да създават поколения от кученца, които да се доближават максимално до стандарта, така че от една страна да са прекрасни домашни любимци със страхотен характер, а от друга да отговарят на екстериорните изисквания на породата. И двете неща са важни, първото, защото това куче е мечтан член на семейството, а другото, защото правилно развъдената немска овчарка е по-малко податлива на наследствени заболявания и е по-здрава и може да участва в създаването на потомство, което да носи нейните добри гени. Затова участието в изложби и оценяването на немските овчарски кучета е важно.
Кое е основното, което се оценява?

АНАТОМИЯ

Немските овчарски кучета имат добре развита и стегната мускулатура, хармонична цялостна визия и добре развити крайници.
Идеалната височина при холката на мъжките кучета е 63-64 см, а на женските немски овчарки – 58-59 см. Структурата на тялото е удължена и съотношението между дължината на тялото и височината на холката е 10:9 (например при куче с височина 60 см, идеалната дължина на тялото би била 66 см). Дълбочината на гръдния кош на немската овчарка е приблизително 45% от височината при холката, а дължината на предните крайници – 55 %.
Главата на немското овчарско куче е леко заоблена, а големината й трябва да съответства на пола, възрастта и големината на самото куче. Немските овчарки имат 42 зъба, 20 от тях са разположени на горната челюст и 22 на долната, очите са косо поставени, бадемовидни и с тъмен цвят. Ушите на немската овчарка са с широка основа и високопоставени. Вратът е здрав и с чудесно развита мускулатура, предните крайници са добре закръглени и прилепнали към гръдния кош, задните крайници са леко изтеглени назад и са силни и мускулести.

ДВИЖЕНИЕ

Добрата анатомична структура, отговаряща на стандарта, към която се стреми всеки развъдник за немски овчарки е и предпоставка кучето да е физически издържливо и да може да преодолява огромни разстояния с минимална загуба на енергия. От съществени значение е закръглянето на крайниците, късият и здрав гръб, големината и разположението на крупата и разположението на предните и задни крайници, така че тежестта да се разпределя равномерно.

ОЦЕНЯВАНЕ

На всяка киноложка изложба, в която участва кученце селектирано от развъдник за немски овчарки и имащо право да бъде оценено, съдията следи първоначално за външните белези, а впоследствие и за движението на кучето. Без значение дали Вашата немска овчарка ще участва в изложба от ранг CAC или CACIB съдията ще започне нейното оценяване, като първо провери захапката и броя на зъбите на кучето, тестисите при мъжките кучета, а след това и пропорциите на тялото. Ще направи детайлно описание на кучето в стойка – гръб, глава, холка, крупа, гръден кош, крайници, разположението на ушите и опашката. Едва след това се оценява и движението на кучето – в спокоен ход и в тръс, както и нрава на немската овчарка.
Взимайки предвид всички тези показатели съдията определя индивидуалната оценка. Тя включва положителни и отрицателни особености на екземпляра от породата немска овчарка, тяхната изявеност и дава насоки относно бъдещото развъждане, отглеждане на кучето и неговата екстериорна стойност, която по никакъв начин не пречи на качествата му като домашен любимец.
Киноложките изложби и оценяването на кучетата, налагат критерии за правилното селектиране и развъждане на немска овчарка, както от нейните собственици, така и от развъдниците, за да се запазят качествата на породата и в бъдещите поколения, като същевременно се сведат до миминум наследствените заболявания (екземплярите, които са носители на тези заболявания не се допускат до разплод с развъдна цел).

тениска с щампа немска овчарка

Check Also

Немска овчарка

Немска овчарка

Немската овчарка е най-разпространената порода в света и е една от водещите в България. Качествата, …